Behandling

Behandling av vestibulit

Kvinnan kan bli hjälpt av bedövningssalva som stryks på de skadade slemhinnorna. Akupunktur och terapi är andra metoder som kan hjälpa kvinnor med vestibulit. Även sjukgymnastik, där kvinnan lär sig att slappna av i bäckenbottens muskulatur kan vara till hjälp.

Vissa kvinnor med vestibulit säger sig ha blivit hjälpta av homeopater, som sägs kunna ge kostråd som kan leda till att eventuella svampinfektioner lindras.

Vad som hjälper kvinnor med vestibulit tycks dock vara mycket individuellt. Trots att inget samband mellan p-piller och vestibulit är helt bevisat kan många bli hjälpta av att sluta äta p-piller. Om man använder kondom som preventivmedel kan man tänka på att vissa kvinnor kan vara känsliga för latex eller gummi, och därför pröva latexfria kondomer.

Vissa menar att vestibulit kan lindras genom att äta kosttillskott med essentiella fettsyror, eftersom brist på dessa fettsyror kan leda till uttorkning av slidans slemhinnor. Att smörja in underlivet med mjukgörande kräm, eller vaselin, morgon och kväll kan också göra att slemhinnorna kan återhämta sig fortare. För att dämpa klåda kan man stryka aloe vera på de irriterade områdena. Aloe vera sägs också ha en kylande effekt.

Kvinnor med vestibulit uppmanas också att vara noggranna med vilka produkter som används vid intimhygien. Man bör undvika att tvätta sig med starkt parfymerade tvålar. Även spermiedödande medel kan vara uttorkande, och bör därför undvikas. Att använda binda istället för tampong är ett vanligt råd till kvinnor med vestibulit, eftersom tamponger torkar ut slemhinnorna, och alltför tajta kläder som pressar på kan också vara bra att undvika. Underkläder bör vara i bomull, och då man sover kan det vara lindrande att inte ha några kläder alls. Det kan också vara bra att tvätta kläderna med milda tvättmedel utan parfym.

Genom ökad förståelse för vestibulit kommer behandlingsmetoderna att kunna förbättras. Om det finns en känd bakomliggande orsak till sjukdomen ska denna åtgärdas. Exempelvis kan en långvarig antisvampterapi leda till bättring i de fall där svampodling varit positiv. Om salvor används är det viktigt att det är rätt sorts salvor, eftersom salvorna annars leder till att de redan sköra slemhinnorna blir än mer irriterade. Ibland rekommenderas svampmedel i tablettform, för att minimera irritationen på slemhinnorna. Då svampmedel tas i tablettform når det slemhinnorna via blodet.

En metod som kan hjälpa kvinnor med vestibulit är den så kallade biofeed-back. Denna metod innebär att de överkänsliga nerverna tillvänjs beröring.Överkänsligheten kan i vissa fall lugna sig genom att man berör den ömma ytan försiktigt och under lugna former, där kvinnan känner sig trygg. Då man börjar med biofeed-back Kan man använda sig av en bedövningssalva, och senare gå över till mjuka krämer eller oljor för att underlätta beröringen.

Ibland kan det vara viktigt med sexuell avhållsamhet under lång tid, för att bygga upp den förändrade huden. För kvinnor med vestibulit är det också viktigt att lära sig rätt teknik vid sex. Ofta kan smärtan vid samlag leda till en ond cirkel, där kvinnan spänner sig inför den förestående smärtan, vilket leder till att hon blir torr och samlaget blir ännu mer smärtsamt. Det är mycket viktigt att mannen inte kommer in i kvinnan förrän hon är ordentligt fuktig.

Det är viktigt att förhållandet, om kvinnan har ett sådant, är öppet och förtroligt och att det hos båda parter finns en önskan och vilja att fortsätta tillsammans trots problemen. Det är viktigt att man i förhållandet kan hitta en lekfull och trygg väg tillbaka till sexlivet. Smärtsamma samlag ska undvikas, och ofta kan man försöka hitta andra vägar att finna njutning utan samlag. Sex ska vara skönt för båda parter, och då man kan finna andra vägar till njutning blir ofta samlaget mindre laddat.

Viktigt då man behandlar vestibulit är att inte ge upp. Det är ofta en långdragen process, och man måste öva flitigt för att märka resultat. Eftersom vestibulit sällan orsakas av en enskild anledning kan det vara bra att försöka angripa problemen var för sig. Man kan till exempel använda biofeed-back för att träna nervöverkänsligheten, sjukgymnastik för att öva bäckenbottens muskulatur, samt terapi för att komma tillrätta med eventuella psykologiska och sexuella aspekter.

Då besvären blir akuta kan det hjälpa med värktabletter, men tyvärr hjälper det vanligtvis inte. Värme kan upplevas som lindrande, exempelvis ett varmt bad eller en värmefilt. På samma sätt som motion kan hjälpa vid mensvärk, kan det hjälpa vid akut smärta vid vestibulit. Om man inte orkar jogga eller gå på grund av smärtan kan man pröva att stretcha benen, vilket kan ha en lindrande effekt. Massage kan också hjälpa, då kroppen slappnar av, och vila och/eller sömn kan hjälpa.

Att söka läkarhjälp vid vestibulit

Egenvård vid vestibulit

Avhandling om vestibulit

En läkares funderingar om vestibulit

Slemhinnebehandling

En artikel om behandling