Behandling av vestibulit, av Stockholms läns landsting
Det kan vara svårt att behandla vestibulit och det krävs mer forskning för att avgöra vilka behandlingar som fungerar bäst. Lämplig information, avslappning, stödjande samtal och vissa läkemedel har visat sig fungera bra för en del kvinnor.
Behandlingen börjar ofta med att kvinnan får smörja området runt slidöppningen med en mjukgörande kräm eller lokalbedövningsgel om slemhinnan är mycket smärtkänslig. På så sätt kan den negativa smärtcirkeln brytas och kvinnan kan börja få kontakt med sitt underliv igen. Vid långvarig samlagssmärta finns det nästan alltid någon form av slidkramp och spända muskler som påverkar smärtan vid samlag.
Nästa steg i behandlingen är att lära kvinnan knip- och avslappningsövningar av bäckenbottens muskler. Ibland kan man få hjälp att träna avslappning med specialutbildad sjukgymnast eller barnmorska. På en del mottagningar används akupunktur mot spända muskler.
På en del specialmottagningar samarbetar läkare, barnmorska, sjukgymnast och kurator. Man arbetar både med den fysiska smärtan i slemhinna och bäckenbotten, och med de psykosexuella konsekvenserna av att inte kunna ha samlag. Många patienter mår psykiskt dåligt på grund av sina besvär.
Under 1990-talet var operation en vanlig behandlingsmetod. Operation är numera en sistahandsåtgärd i vissa specialfall. Då avlägsnas den delen av slemhinnan som är känslig för smärta och täcks med ny slemhinna från slidans nedre del som är tjock och motståndskraftig.
Artikeln uppdaterad: 2010-06-09
Ansvarig redaktör: Jessika Bjurel, Vårdguiden
Författare: Anita Gullberg, journalist, frilans
Granskare: Nina Bohm-Starke, specialistläkare, Kvinnokliniken, Danderyds sjukhus