SSL om Vestibulit

Vestibulit – samlagssmärta av SLL

Vestibulit ger smärta omkring slidans öppning när området utsätts för tryck eller tänjning. Det brukar framför allt kännas vid samlag, men det kan också göra ont om du för in en tampong eller vid en gynekologisk undersökning. Det kan vara svårt att behandla vestibulit men det finns flera åtgärder som hjälper.

Vestibulit känns framförallt vid samlag, när du för in en tampong eller vid en gynekologisk undersökning. Men vestibulit kan i svårare fall också orsaka smärta när du cyklar eller rider.

Det område som finns mellan de små blygdläpparna kallas slidans förgård. Förgården omger slidöppningen och urinrörets mynning. Den som lider av vestibulit brukar känna smärta i främst bakre delen av förgården när området utsätts för tryck eller tänjning.

Man vet inte säkert vad som gör att en kvinna får vestibulit, men idag tror man att flera olika orsaker tillsammans bidrar. Det kan vara återkommande svampinfektioner och upprepade behandlingar med medel mot svamp eller behandling av kondylom i slidans öppning. Psykosexuella orsaker kan också bidra till smärtutvecklingen, till exempel samlag utan sexlust som påfrestar slemhinnan i underlivet.

Symtom vid vestibulit
Kvinnor som lider av vestibulit upplever intensiv brännande smärta och sveda i slidöppningen när de försöker ha samlag. Om kvinnan ändå genomför samlag kan smärtan finnas kvar upp till ett par dygn.

Det kan även göra ont när man för in en tampong eller under en gynekologisk undersökning.

Artikeln uppdaterad: 2010-06-09
Ansvarig redaktör: Jessika Bjurel, Vårdguiden
Författare: Anita Gullberg, journalist, frilans
Granskare: Nina Bohm-Starke, specialistläkare, Kvinnokliniken, Danderyds sjukhus